Τουριστικός Οδηγός

Σωματεία/Συνδέσμοι

πίσω στην κατηγορία

Α.Ε.Κ. ΚΟΡΝΟΥ

Σωματεία/Συνδέσμοι

Η Αθλητική Ένωση Κόρνου ή Α.Ε.Κ. όπως είναι καλύτερα γνωστή, στεγάζεται σε ιδιόκτητο οίκημα που βρίσκεται στον πυρήνα του χωριού. Όπως αναφέρουν αρμόδιοι του Σωματείου, το οίκημα «Α.Ε.Κ.» κτίστηκε με χρηματικές εισφορές μελών και φίλων του, καθώς και με εθελοντική χειρονακτική εργασία των μελών του, σε χώρο, που παραχωρήθηκε δωρεάν από το ζεύγος Γεωργίου και Ερασμίας Λαντίδου, το έτος 1978.

 

Οι πρώτες ενέργειες για την ίδρυση αθλητικού σωματείου στον Κόρνο, με την ονομασία Α.Ε.Κ., έγιναν το 1942, από μια ομάδα νέων του χωριού. Πρωτοστάτης στην προσπάθεια ήταν ο μαθητής, τότε, της Αμερικάνικης Ακαδημίας Λάρνακας,  Σωφρόνης Χριστοδούλου έχοντας δίπλα του, τους Χριστοφή Παττίχη, Κώστα Χρίστου Ράφτη, Ανδρέα Πίττα, Ανδρέα Χαγγούδη κ.ά. Αρχικά, το Σωματείο στεγάστηκε σε κάποια σπίτια, αφού δεν υπήρχε άλλο κατάλληλο μέρος για στέγασή του. Στη συνέχεια, νοικιάστηκε ένα καφενείο δίπλα από το κατάστημα του Ιωάννη Φράγκου, που πήρε τη μορφή σωματείου. Βασικός σκοπός των μελών του σωματείου ήταν η ενασχόλησή τους με το ποδόσφαιρο, πράγμα για το οποίο, προχώρησαν στη δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας. Το γήπεδο της ομάδας βρισκόταν στη νοτιοανατολική πλευρά του κέντρου της κοινότητας, νοτιοδυτικά του σημερινού, νεόκτιστου ναού του Τιμίου Προδρόμου. Η Α.Ε. Κόρνου είχε σταθερή αναπτυσσόμενη ποδοσφαιρική πορεία, σε βαθμό που, με καμάρι, παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές της αναφέρουν ότι,  διεξήγαγαν  ποδοσφαιρικούς αγώνες με μεγάλες ομάδες της εποχής, όπως την Α.Ε.Λεμεσού, την Α.Ε.Καραβά κ.ά.  Από τα πρώτα χρόνια δημιουργίας της η Α.Ε. Κόρνου είχε στις τάξεις της καλούς ποδοσφαιριστές, ανάμεσα στους οποίους τον Ανδρέα Πίττα, Σωφρόνη Χριστοδούλου, Ανδρέα Χαγγούδη, Φλώρο Παπαγεωργίου, κ.ά.   

Φωτ. 4850, 4855

Με την πάροδο του χρόνου οι δραστηριότητες του Σωματείου επεκτάθηκαν και στον πολιτιστικό τομέα, με την ίδρυση θεατρικής ομάδας και το ανέβασμα «επί σκηνής» θεατρικών έργων. Ανεβάστηκαν κατά καιρούς, ανάμεσα σε άλλα, τα έργα «Γενοβέφα» και  «Δυο Λοχίες», τα οποία εκτός του Κόρνου, παρουσιάστηκαν και σε άλλες κοινότητες. Στη θατρική ομάδα της Α.Ε.Κόρνου συμμετείχαν οι Ιουλιανός Σωτηρίου, Σάββας Αλαμπρίτης, Αναστάσης Χρυσάνθου, Κλεάνθης Λοϊζίδης κ.ά. 

 

Για αρκετά χρόνια το Σωματείο συνέχισε την παρουσία του πάνω με αυτή τη μορφή, μέχριτα τέλη της δεκαετίας του 1960, οπότε αποφασίστηκε να τεθεί η λειτουργία του πάνω σε νέες βάσεις.  Έτσι, ιδρύθηκε επίσημα με καταστατικό και άδεια από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας το 1968. Όπως αναφέρεται, το Σωματείο, έχει κυρίως αθλητικό χαρακτήρα και διατηρεί δυο ποδοσφαιρικές ομάδες, μια ανδρική και δεύτερη εφηβική. Από της ίδρυσής τους, οι ομάδες της «Α.Ε.Κ.» αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της «Ε.Π.Ο.Π.Λ» επαρχίας Λευκωσίας. Εξαίρεση σ’ αυτό, αποτέλεσαν οι ποδοσφαιρικοί περίοδοι 1986 - 1987 και 1987 - 1988 όταν, με τη δημιουργία της Δ΄ κατηγορίας, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Κ.Ο.Π.), επέλεξε την «Α.Ε. Κόρνου», ως μια των ισχυρότερων ομάδων του αγροτικού ποδοσφαίρου, για συμμετοχή στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όμως, ένεκα των πολλών οικονομικών απαιτήσεων που υπήρχαν στην Δ΄ κατηγορία, το Σωματείο δεν μπόρεσε να κρατηθεί σε αυτή. Και πράγματι η Α.Ε.Κ. είναι από τις ισχυρές ομάδες του πρωταθλήματος, αφού κατάκτησε πέντε πρωταθλήματα ομίλου «Ε.Π.Ο.Π.Λ.», από τα οποία δυο πρωταθλήματα πρωταθλητριών. Η εφηβική ομάδα του Σωματείου κατάκτησε τρία πρωταθλήματα πρωταθλητριών «Ε.Π.Ο.Π.Λ.» Σε περιόδους που δεν διεξάγονται αγώνες πρωταθλήματος, η Α.Ε.Κόρνου, διοργανώνει πρωταθλήματα «επτά καθ’ ομάδα», τα οποία σημειώνουν μεγάλη επιτυχία.

 Όπως και παλιότερα, έτσι και τώρα, οι δραστηριότητες του Σωματείου δεν περιορίζονται μόνο στον αθλητισμό, αλλά επεκτάθηκαν και στον πολιτιστικό τομέα, με τη δημιουργία χορευτικού συγκροτήματος. Ο ετήσιος χορός του μελιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στον Κόρνο, αποτελεί εκδήλωση των παραγόντων και μελών της Α.Ε.Κ.

Το 2013 το ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ Κόρνου ενοποιήθηκε με το ποδοσφαιρικό τμήμα του σωματείου Αναγέννησης Κόρνου και ίδρυσαν τη νέα ποδοσφαιρική ομάδα Kornos Fc 2013

Φωτογραφίες

Χάρτης

Powered by Technomart